Sytykesipsit ja säilytyspurkit


Sytykesipsit ja säilytyspurkit

WillaSarkossa on tähän aikaan vuodesta käytössä aika monta tulisijaa, on takka, leivinuuni, puuhella, sauna ja keskuslämmityskin hoituu puulla. Sytykkeitä siis kuluu ja paljon talven aikana. Tai Suomen lämmityskausihan meinaa olla juhannuksesta juhannukseen. Pidän kyllä sytykeruusuista niiden kauneuden vuoksi, mutta toisaalta ne ovat usein turhankin isoja ja isommassa määrin käytettynä aikas työläitä tehdä. Tämän sytykesipsin ohjeen löysin pari vuotta sitten netistä ja näistä olen tykännyt.

Tarvikkeet sytykesipseihin:
- Vanulappuja, ihan lähikaupan halvin merkki sopii hyvin
- Kynttilän jämiä
- Sulatuskattila. Voit myös sulattaa kulhossa vesihauteessa.
- Pihdit
- Kuivatusalusta, esim. leivinpaperi
Tarvikkeet purkkeihin:
- Sipsituubeja tms. kannellisia putkiloita
- Tapetin jämiä. Tähän käy myös DC-Fix -kalvon tai vaikka kivan lahjapaperin palat
- Nauhaa
- Liimaa
- Sakset


Sipsien teko:

1. Tarvikkeet valmiina. Sekalainen lajitelma vanhoja kynttilän pätkiä ja tuubi vanulappuja. Väreillähän voi leikkiä, etenkin jos laput menevät lahjaksi. Minä tein nyt omaan käyttöön, niin tuli vaaleanvihreitä tuosta seoksesta. Yksi tuoksukynttiläkin oli eksynyt joukkoon, eli nyt on kevyesti tuoksuvia sytykkeitä.
2. Laita kynttilät kattilaan tai astiaan ja vesihauteeseen sulamaan. Minä olen uhrannut yhden vanhan kattilan näihin askarteluhommiin, joten sulatan suoraan kattilassa.
3. Kun kynttilät ovat sulaneet, ota pihdeillä vanulappu
4. Kasta vanulappu nopesti nesteeseen ja nosta pois


5. Laita sulaan kynttilämassaan kastetut vanulaput valumaan alustalle, josta ne on helppo irrottaa. Itse käytän yleensä leivinpaperia. Kun laput ovat hetken aikaa kuivuneet, ne on hyvä kääntää ympäri, jotta toinenkin puoli kuivuu.

6. Laput ovat valmiita käyttöön
Säilytyspurkit sytykesipseille:Hauskin vaihe ehkä monen mielestä on sipsituubin tyhjennys. Tyhjennyksen jälkeen sisäpuoli kannattaa huuhtaista. Nämä tuubit on päällystetty tapetin jämillä, joita jäi leivintuvan seinien tapetoinnista. Tapetista on leikattu sopiva pala, joka on askarteluliimalla liimattu sipsituubin päälle. Alareunaa koristamaan liimasin vielä erivärisistä nauhoista pätkät tuubin ympärille.
Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Lumiharso -tuubihuivi, helppo ja nopea