Neulemyllyllä kaulahuivi tunnissa

Neulemyllyllä kaulahuivi tunnissa


Syksyllä tuli hankittua Prym Maxi neulemylly. Minä kun en ole mikään turbokutoja perinteisillä puikoilla, mutta tällä pelillä kyllä valmista tulee hurjan nopeasti. Mylly on tilattu Ompelijamaailmasta ja hintaa laitteella oli vajaa 60 €. Mukana tuli selkeät suomenkieliset ohjeet.


Koje ei tarvitse sähköä, vaan on mekaaninen laite. Sillä kudotaan kampea pyörittämällä. Langoiksi käyvät puikkosuositukseltaan 2-6 olevat neulelangat.

Tällä laitteella saa tehtyä joko pyöreää sileää neuletta, jonka ympärysmitta on 33 cm tai tasoa, jonka leveys on 43 cm. Miinuksena on kuitenkin tullut mieleen pari seikkaa. Putkea voi tehdä tosiaan vain yhtä kokoa. Ja vain sileää neuletta. 

Tokihan levynä tehtyjä paloja voi yhdistellä toisiinsa, ja tehdä niistä sitten jotain tyynyjä, peittoja tai vaikka neuletakin jos mielikuvitusta riittää.

Tässä vaihtoehdot, joita koneella voi tehdä, eli Novitan Huurre tasona ja Novitan 7 Veikasta kaulahuivi pyöreänä. Olen kokeillut myös Nallea ja Lehtoa, jotka toimivat myös molemmat hyvin. Lehdossa suositus on puikot 7 mutta silti toimi ihan hyvin.

Langaksi valikoitui tähän kaulahuiviin Novitan Säde.
Säde on ohutta lankaa, jolle kuitenkin on annettu puikkosuositus 5. Sädettä 50 g kerässä on noin 205 metriä. Tähän työhön meni 1,5 kerää.
Langassa on mukana paljetteja, joten sileään kaulahuiviin tulee jotain pientä extraa samalla. Nämä paljetit minua hieman epäilytti, mutta hyvin menivät koneessa eikä yhtään takerrellut neuloessa.

Näin helppoa se sitten on:


Laite valmiina. Kammen vieressä on nappula, josta valitaan tehdäänkö pyöreää vaiko sileää. Pyöreässä kampea veivataan koko ajan samaan suuntaan ja tasossa edes takaisin eli suunta vaihtuu aina reunassa. Tässä nyt valintana pyöreä putki.

Ensimmäinen kerros, eli silmukoiden luonti. Aloita sinisen koukun kohdalta (muut ovat valkoisia). Jätä lankaan reilu häntä. Pyöritä sitten kampea hitaasti ja laita lanka joka toisen koukun edestä, joka toisen takaa. Kun olet kiertänyt koko kierroksen, pujota lanka tummansiniseen pidikkeeseen ja ala pyörittää kampea. Aina samaan suuntaan vaan.


Kuvassa näkyy langan ohjuri laitteen edessä. On tärkeää, että lanka tulee kerältä riittävän löysästi. Sitä voi avittaa kädellä tarvittaessa. Itse ihmettelin ensi alkuun kun kone jätti silmukoita välistä ja työhön ilmestyi reikiä. Se johtui siitä, että lanka oli liian kireällä.

Kerän vaihdon olen tehnyt ohuemmissa langoissa, kuten tässä, ihan vaan solmulla. Paksummissa olen vaihtanut uuden langan siniseen pidikkeeseen, tehnyt vähän matkaa eteen päin ja solminut langat työn nurjalle puolelle.Kun työ on tarpeeksi pitkä, tuleekin päättelyn aika. Jätä taas reilu häntä ja katkaise lanka. Pujota häntä neulan silmään ja pyöritä kampea erittäin hitaasti. Pujota neula läpi silmukasta, pyöritä kampea jotta silmukka putoaa ja ota seuraava samalla tavalla.
Kiristä lanka ja päättele. Tee samoin alkupäälle. Ja ei kun huivi kaulaan. Tosiaan tällaisen kaulahuivin teki tunnissa päättelyineen valmiiksi asti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille