Suomi 100v. Sukat: 7-Veljestä Maamme -langasta Olga sukatSuomi 100v. Sukat: 7-Veljestä Maamme -langasta Olgat

Suomi täyttää tänä vuonna 100 v. ja sen kunniaksi nyt Novitan Maamme -langasta isänmaallisiin sävyihin sukat. Suomen kesähän on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, ja olen aina sanonut että villasukkia tarvitaan juhannukseen asti. Ja juhannuksena ne voi taas kaivaa käyttöön. En ole koskaan ennen tehnyt Olga-mallia, vaikka se on mielestäni todella kaunis malli. Ja helppotekoinenkin vielä. Toinen uusi asia on jälkikäteen tehty kantapää. Olen kerran oppinut vahvistetun kantapään, ja uskoonsa olen niitä kaikkiin sukkiin aina tehnyt. Paljastan teille salaisuuden, en pidä paksusta, vahvistetusta kantapäästä. En edes sen neulomisesta. Nyt ajattelin uskaltaa kokeilla tehdä kantapään jälkikäteen. 
Puikot: 3,5 mm, lanka: Novita 7-Veljestä Maamme
Luo 56 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (14 per puikko). Tee ensin kaksi kerrosta koko ajan nurjaa. Aloita sitten kuvioneule:
*2 s oikein takaa yhteen, 4 s oikein, langankierto, 2 s oikein, langankierto, 4 s oikein, 2 s oikein takaa yhteen* toista tätä kerros loppuun. Tee seuraava kerros koko ajan oikein. Toista näitä kahta kerrosta (kuviota ja pelkkää oikeaa) kunnes varsi on halutun korkuinen. Tässä tein 36 kerrosta kuvioneuletta.
Neulo sitten 1 kerros ilman langankiertoja ja ja aloita nilkan joustinneule. Neulo 10 kerrosta 2 oikein, 2 nurin.
Neulo sitten erillisellä apulangalla (kannattaa valita pätkä työn väreistä poikkeavaa lankaa) kahden puikon silmukat, puikoilla 3 ja 4. Tästä tulee sitten aikanaan kantapää. Jatka kuvioita seuraavasti:
Kuviokerros:
puikoilla 1 ja 2:
*2 s oikein takaa yhteen, 3 s oikein, langankierto, 2 s oikein, langankierto, 3 s oikein, 2 s oikein takaa yhteen*
puikoilla 3 ja 4 (samat, joilla kantapään apulanka):
Koko ajan oikein
Tee seuraava kerros koko ajan oikein.
Toista näitä kahta kerrosta (kuviota ja pelkkää oikeaa) kunnes terän pituus on sopiva. Minulla jalan koko on 39 ja sopiva pituus on kantapään merkistä noin 13 cm. Aloita sitten kärjen sädekavennus seuraavasti: Kavenna jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 oikein yhteen. Neulo 4 kerrosta oikeaa. Kavenna taas keskellä ja lopussa 2 o yht. Neulo 3 välikerrosta, eli pelkkää oikeaa. Jatka näin ja vähennä aina välikerrosten määrää kunnes puikoilla on jäljellä 4 s. Vedä lanka niistä läpi, kiristä ja päättele.
Kantapään teko:
Poimi silmukat (yhteensä 48 s) puikoille ja pura apulanka. Poimi molemmista aukon reunoista 4 silmukkaa, eli yhteensä 8 silmukkaa lisää. Neulo 1 kerros oikeaa ja aloita sädekavennus. Tämä on vastaava kuin kärjessäkin. Mutta tee ensin 5 välikerrosta, sitten 4 jne. Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, vedä lanka niistä läpi, kiristä ja päättele.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille