Villalangan värjääminen mikrossa-todella koukuttavaa ja helppoa!


Villalangan värjääminen mikrossa -todella koukuttavaa ja helppoa!

Olen jo pitkään halunnut kokeilla sukkalankojen värjäystä. Olen lukenut netistä erilaisia ohjeita ja mikrossa karamelliväreillä tehty versio tuntui helpoimmalta. Kun katselin leivonta-aineissani pian vanhaksi meneviä nestemäisiä värejä, ajattelin kokeilla värjäämistä. Eipä mene nekään sitten hukkaan. Tämä olikin niin hauskaa hommaa, että tulette varmasti näkemään näitä lisääkin, kunhan saan lisää materiaaleja!

Ainekset:
  • Villasekoitelankaa, esim. 7-veljestä, Socki, Nalle tms.
  • Karamellivärejä nestemäisiä
  • Väkiviinaetikkaa
  • Vettä
  • Mikron kestävä kulho
Käyttämäni langat: Vaalean harmaa Novita 7-veljestä, valkoinen Adlibris Socki.
Päätin saman tien kokeilla kahta eri tekniikkaa. Ensimmäisessä lanka neulotaan ensin löyhästi ja värjätään. Kuivunut lanka sitten puretaan, keritään ja neulotaan uudelleen. Toisessa lanka puretaan vyyhdille, joka värjätään. Tämä on siitä hauska tekniikka, että voit käyttää samoja astioita kun ruoanlaitossakin. Langoille suositellaan värjäyksen jälkeen käsinpesua.
Sekoita kulhossa 1/4 etikkaa ja 3/4 vettä. Laita lanka likoamaan nesteeseen noin 10 minuutiksi. Purista käsin mahdollisimman kuivaksi. Suojaa työpöytä esim. muovipusseilla. Sekoita karamellivärejä vesitilkkaan sen mukaisesti, kuinka tummaa tai vaaleaa väriä haluat. Minulla oli tässä käytössä keltaista, sinistä ja punaista, ja näillä perusväreillähän saa sitten sekoiteltua jo vaikka mitä. Keltainen ja sininen= vihreä, keltainen ja punainen = oranssi, sininen ja punainen = violetti jne. Väriä voit imeyttää lankaan ruiskulla, lusikalla tms. Jos haluat leveampiä raitoja, voit dipata lankaa värinesteessä. Valkoisesta langasta tulee paljon kirkkaamman väristä, vaalean harmaasta tulee tummempia sävyjä.

Laita astian pohjalle tilkka vettä, jottei langat pala pohjaan. Aseta lanka kulhoon ja kiinnitä väri mikrossa. Esim. 750W käytin täydellä teholla 3 minuuttia, sekoitin välillä haarukalla lankaa ja toiset 3 minuuttia mikrossa vielä. Annoin lankojen jäähtyä kulhossa huoneenlämmössä ennen huuhtelua. Huuhtele, kunnes vesi on kirkasta ja langoista on lähtenyt samalla etikan haju. Kuivata langat ilmavasti huoneenlämmössä. Keri sitten kerälle.
Itse värjätyistä langoista neulominen onkin sitten todella jännittävää, kun näkee millaisia värikuvioita neuleeseen muodostuu. 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille