Sormettomat eli kynsikkäät -Magic Loop tekniikkaharjoituksen tulos
Sormettomat eli kynsikkäät-Magic Loop tekniikkaharjoituksen tulos

Vihdoin se onnistui! Opin, miten tehdä looppaamalla kahta lapasta/sukkaa yhtäaikaa! Tähänkö on kustannustehokkuudessa tultu, että sukkia tai lapasia tehdään kaksi yhdellä kertaa? Todellisuudessa syy on kyllä ehkä ennemminkin se, että näin molempiin sukkiin tulee kaikki kavennukset, lisäykset, kantapäät ym. tismalleen samaan kohtaan. Tunnustan myös kärsiväni TSS:stä eli toisen samanlaisen syndroomasta. Minusta on myös aina hauskaa tehdä ensimmäinen sukka tai lapanen, mutta parin tekeminen onkin tylsää. Otin tarkoituksella helpon mallinkin, kun ei ole kantapäätä niin kuin sukissa.
Magic loop -tekniikka vaatii siis yhden pyöröpuikon, pituus on oltava vähintään 80 cm. Minulla on tässä juuri tuo 80 cm, koska pidempää en omista. Opin myös sen, että pyöröpuikossa ja pyöröpuikossa on eroja. Ensimmäisenä testaamassani pyörössä oli liian paksu kynnys puikon ja kaapelin liitoksessa. Silmukoiden siirto takaisin päin oli hirvittävän hankalaa. Toisessa taas kaapeli oli niin tönkkö, ettei se taipunut tarpeeksi. Liekö sitten sillä vaikutusta, että kyseiset puikot taisivat olla minua vanhemmat. Tykkään muutenkin neuloa näillä kulmikkailla (KnitPro Cubics) puisilla puikoilla, ja näiden kaapelikin toimi tässä mukavasti. Välineurheilua tämä neulominenkin siis on.
Tekniikka tuntui hankalalle alkuun. Etsin ohjeita netistä ja katsoin monet videot. Kokeilin ja purkasin. Välillä oli solmussa puikot, välillä langat ja välillä oma pää. Arkimamman Arkiralli -blogista löytyi mahtavan selkä kuvallinen ohje tähän tekniikkan (Klikkaa tästä ohjeeseen). Se oli niin hyvä, että minäkin (vaikka blondi olenkin) ymmärsin vihdoin miten tämä tekniikka onnistuu. Eri pariset tein tässä ensimmäisessä harjoituksessa sen vuoksi, että on helpompi seurata lankojen vaihtoa. Ei tule vahingossa tehtyä väärällä langalla. Vinkki opettelijoille: älä yritä tehdä saman kerän molemmista päistä. Ehkä se onnistuu kun kokemusta karttuu, mutta alussa ainakin liian hankalaa ja kaikki langat on tyystin solmussa. Tuli testattua.
Puikko: 80 cm pyöröpuikko 3,5 mm
Lanka: Adlibris Socki Caribbean Blue B022
Luo ensin 25 silmukkaa langalla A, sitten 50 silmukkaa langalla B ja lopuksi 25 silmukkaa langalla A. Yhtälaillahan voisi tehdä perinteiseen tapaan 50 silmukkaa jaettuna neljälle puikolle.
Neulo ensin 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 5 kerrosta.
Aloita sitten ranteen kuvio. 
  • 1-5. kerrokset neulo 1 nurin, 4 oikein
  • 6. kerros neulo *1 nurin, langankierto, ylivetokavennus, 2 oikein yhteen, langankierto* Toista *_* kerros loppuun.
  • Tämä kuvio on tehty yhteensä 4 kertaa.
Jatka palmikkoneuleella. Palmikkoa on tehty puikon toisella puolen, eli 25 silmukalla. Ohje löytyy Novitan sivuilta Klikkaa tästä. Koska puikolla on 25 s, ja kuvion leveys on 23 silmukkaa tein molempiin reunoihin 1 oikean silmukan. Kämmenpuoli on tehty koko ajan oikeaa.
Kun korkeus on käteen sopiva tee peukalon kohta erillisellä langan pätkällä. Minun käteeni 6,5 cm oli sopiva korkeus. Neulo 6 silmukkaa merkkilangalla, ja sitten oikealla langalla samat uudelleen. Jatka neulomista kunnes rystyset peittyvät (minulla se oli noin 5 cm). Neulo vielä 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta 4 kerrosta ja päättele.
Peukalon tein kuitenkin tavallisilla sormikaspuikoilla. Poimi silmukat puikoille (6+6) ja pura merkkilanka pois. Poimi molemmista reunoista 4 silmukkaa eli työssä on yhteensä 20 silmukkaa. Neulo koko ajan oikeaa 5 kerrosta ja 1 oikein, 1 nurin -joustinta 3 kerrosta. Päättele silmukat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille