Norjan kukka (patalappu), pannun alunen
Norjan kukka (patalappu), pannun alunen

Patalappu -nimityshän on kai kielletty, joten kutsuttakoon näitä virallisemmin pannun alustoiksi. Sitä ei tietääkseni ole vielä kielletty. Patalappujakin saa ymmärtääkseni tehdä, muttei myydä sillä nimellä. Näin tästä kuvan ja halusin tehdä näitä. Löysin ohjeen. Norjaksi! Minä kun en ole mikään kielinero, niin koitin ensin kääntäjän avulla. Se alkoi höpisemään jotain betonista, joten totesin ettei nyt ehkä ihan onnistunut virkkaustermien käännös. Alkuperäinen ohje on täältä (klikkaa tästä). Kuvat ja numerot olivat ymmärrettävät ja silmukat joka arvasin tai sovelsin. En ole varma, onko tämä tekemäni malli ihan oikein tehty, mutta tämä on minun versioni. Jätin myös viimeisen pylväskerroksen kokonaan pois, koska lappusistani olisi muuten tullut jo turhankin suuria.
Käytin 3,5 mm virkkuukoukkua ja lankoina Novitan 7-veljestä muissa, mutta tuo ripokirjava on Nallea. Nallesta tuli samalla ohjeella pienempi ja tietysti myös paljon ohuempi. Tätä en käyttäisi patalappuna, mutta alustana lämpimälle kattilalle toimii kyllä. Lankaa meni yhteen patalappuun noin 40 g (molemmat värit yhteensä).
Selitykset:
  • kjs = ketjusilmukka
  • p = pylväs
  • ks = kiinteä silmukka
  • ps = piilosilmukka
Tee aloitukseen lankalenkki kietomalla lanka 4 kertaa sormen ympäri.


1. kerros: Tee 3 kjs ja virkkaa lankalenkin ympäri 20 p (3 kjs korvaa ensimmäisen pylvään) = 21 s. Sulje kerros piilosilmukalla.
2. kerros: Tee 3 kjs ja virkkaa 2 p jokaiseen silmukkaan = 42 s. Sulje kerros piilosilmukalla.

3. kerros vaihda langaksi se, jolla teet lopussa reunat. Aloita 3 kjs ja 2 p, jatka sitten kerros loppuun toistaen *2 kjs, 3 p*. Lopuksi 2 kjs ja sulje kerros piilosilmukalla.4. kerros: *2 kjs, 1 ks edellisen kerroksen ketjusilmukoiden ympäri, 2 kjs, 1 ksketjusilmukoiden ympäri* Toista *-* kerrosloppuun ja sulje piilosilmukalla. Eli ei laiteta koukkua läpi ketjusilmukasta vaan koukataan sen alitse.


5.kerros: 3 kjs, 1 p, 2 kjs ja 2 p edellisen kerroksen kiinteiden silmukoiden väliin. 2 kjs. Toista sitten kerros loppuun *2 p, 2 kjs, 2 p ja 2 kjs* tee pylväät aina edellisen kerroksen ks väleihin ja hyppää yli seuraavaan lyhyeen väliin.


6.kerros: 3 kjs, 2 p, 2 kjs ja 3 p edellisen kerroksen kiinteiden silmukoiden väliin. 2 kjs. Toista sitten kerros loppuun *3 p, 2 kjs, 3 p ja 2 kjs* tee pylväät aina edellisen kerroksen pylväiden väleihin ja hyppää yli seuraavaan pylväsväliin. 7. kerros: 3 kjs, 3 p, 2 kjs ja 4 p edellisen kerroksen kiinteiden silmukoiden väliin. 2 kjs. Toista sitten kerros loppuun *4 p, 2 kjs, 4 p ja 2 kjs* 8. kerros: 3 kjs, 4 p, 2 kjs ja 5 p edellisen kerroksen kiinteiden silmukoiden väliin. 2 kjs. Toista sitten kerros loppuun *5 p, 2 kjs, 5 p ja 2 kjs*

9. kerros: Vaihda lanka. Virkkaa 1 ks jokaiseen kaaren silmukkaan. Virkkaa sitten ketjusilmukka jokaisen kaaren ympäri kohti keskustaa.

Palaa takaisin ylös ketjusilmukoilla ja jatka taas ulkokaarre virkaten 1 ks jokaiseen silmukkaan. Jatka tätä kerros loppuun. Päättele langat ja höyrytä työ esim. silitysraudalla tasaiseksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Lumiharso -tuubihuivi, helppo ja nopea