Pillihimmeli




Pillihimmeli

Olen näitä katsellut monta vuotta ja ollut sitä mieltä, ettei ole minun juttu. No ei ehkä kotiin, mutta työpaikalle piti kuitenkin joulutapahtumaan pieni himmeli tehdä. Oikeastaan se on aika hauska. Ja sen tekeminen oli todella hauskaa. Olen vuosia sitten tehnyt perinteisen olkihimmelin. Pilleistä oli kuitenkin paljon helpompi tehdä. Ne kun eivät halkeile ja ovat tasapaksuja. Minulle oli jäänyt mielikuva, että tätä on hidasta hommaa mutta parissa tunnissa valmistui tällainen pienehkö himmeli. 
Askartelukaupoista löytää pillejä, mutta toki voi käyttää ihan tavan mehupillejäkin. Nämä ovat peräisin Suomalaisesta Kirjakaupasta. Paketissa oli 800 kpl suoria pillejä, joiden pituus on 12,5 cm ja halkaisija 3 mm. Tuosta laatikollisesta tuli vaikka kuinka monta himmeliä. Lankana käytin ihan perus puuvillalankaa, jota kotoa sattui joutilaana löytymään. En myöskään omista sellaista pitkää himmelineulaa, joten rautalangan pätkään taitoin silmukan päähän ja se ajoi neulan viran ihan kelvollisesti.
Peruspalalle löytyy niin hyvä ohje videoineen Kodin Kuvalehden sivuilta (klikkaa tästä ohjeeseen) etten alkanut sitä edes tekemään uudestaan. Käytin 4 eri mittaista palaa. a. kokonainen pilli, b. 3/4 pilliä, c. puolikas pilli ja d. 1/3 pilliä ja e.1/4 pilliä.

Minulla ei tässä ollut mitään "oikean" himmelin mallia, vaan aloin vain tekemään ja kasailemaan ylhäältä alas päin. Ylimmässä ruudussa on sisäkkäin 1/4 ja puolikkailla pilleillä tehdyt kuutiot. Isomman jokaisesta kulmasta alas päin on 1/3 pillikuutiot ja välikappaleina on samaa kokoa. Keskeltä alas lähtee neljän kuution pala, jossa on sisimpänä 1/4, sitten puolikkaista tehty, jonka päällä on 3/4 ja uloimpana kokonaisista pilleistä tehty pala. Tämän nurkista riipuskelevat 3/4 paloista tehdyt kuutiot, sisällään 1/3 ja ne on myös kiinnitetty 1/3 pilleillä. Alimpana kokonaisista pilleistä tehty, jonka sisällä 1/3. Kiinnitetty kokonaisella pillillä. 
Näitä on hauska tehdä kun rakentaa pala kerrallaan ja miettii montako laittaa päällekkäin tai mitä ripustaa mihinkin. Minusta on helpoin kasata ylhäältä alas päin ja ripustaa tekele roikkumaan. Vain mielikuvitus on rajana millaisia yhdistelmiä ja kuinka suuren himmelin haluaa tehdä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille