Takkisukat: Helppo ja klassinen pitsineule
Takkisukat: Helppo ja klassinen pitsineule

Päätin (taas) tuhota lankavarastojani ja koska viime vuonna tein tyynyn päällisiä niin en niitäkään tarvitse. Sukkalankoja on jostain syystä kertynyt taas lankahamsterille posket pullolleen, joten tämän vuoden projektini on sukat kuussa. Osa langoistani on saatuja, eivätkä välttämättä minun värisiäni. Mutta kyllähän villasukille aina käyttäjiä löytyy.
Tämä kuvio on varmasti monille tutumpi neulepaidoista ja -takeista, mutta hyvinhän tuo sopii sukan varteenkin. Siitä siis juontui mieleeni nimi takkisukka. Tämä yksinkertainen pitsineule on mielestäni perinteisen kaunis. Klassinen malli oli helppo muokata sukkaan sopivaksi pienentämällä kuvioiden välejä ja rivivälejä. En osaa sanoa varsinaista lähdettä tälle mallille, sillä olen sen joskus vuosia sitten jostain neuletakin ohjeesta vihkooni piirrellyt. Tätä näkee kuitenkin paljon myös vanhemmissa ohjeissa, ja samainen kuvio eri neuletöissä onkin ollut varmasti todella monissa lehdissä ja kirjoissakin. Etenkin 80- ja 90-lukujen lehdissä sitä on ollut paljon lasten vaatteissa, mutta myös naisten neuletakeissa. 
Lanka TeeTee Salla tumma turkoosi (50 g noin 100 m), 80% villa, 20% polyamidi.
Puikot 3,5 mm. Jalan koko 38-39
 • Luo 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Neulo joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin 5 kerrosta. Jatka sitten kuvioneuletta alla olevan kaavion mukaan.

  • Neulo kuviokerta 4 kertaa kokonaan ja sitten 9 ensimmäistä kerrosta. Tee kantapään paikka (=24 silmukkaa). Neulo apulangalla 1. ja 2.puikkojen silmukat ja neulo ne sitten työn langalla uudelleen. Jatka puikoilla 1. ja 2. sileää neuletta ja puikoilla 3 ja 4 kuviota kerroksesta 10 eteen päin.
  • Kun olet neulonut 14 cm aloita kärkikavennukset
  • Neulo 1. ja 3. puikon alussa 1 oikein, 2 oikein yhteen, sekä ja 2. ja 4.puikon lopussa 2 oikein yhteen, 1 oikein. Tee kavennukset joka 2. kerros kunnes silmukoita on työssä jäljellä enää 28 s. Sen jälkeen tee kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on enää 8 silmukkaa, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele.
  • Tee kantapää. Poimi ensin silmukat puikoille ja pura sitten apulanka pois. Poimi aukon kummastakin reunasta 4 silmukkaa lisää (yhteensä 56 s). Aloita neulominen työn sivulta. Neulo yksi kerros oikeaa ja aloita kavennukset. Neulo 1.ja 3.puikon alussa 1 oikein, 2 yhteen ja 2.sekä 4.puikon lopussa 2 oikein yhteen, 1 oikein. Tee kavennukset joka 2. kerros (ja joka toinen kerros kokoajan oikein) 5 kertaa. Sen jälkeen tee kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on enää 12 silmukkaa, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele.

  Tämän blogin suosituimmat tekstit

  Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

  Helpot ja nopeat tossuliinit

  Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille