DIY pyykkietikka/siivousaine


DIY pyykkietikka/siivousaine

Olen joskus tätä ajatellutkin kokeilla, ja nyt kun bloggaajakollegani Tusinakoti teki postauksen aiheesta (Klikkaa tästä juttuun). innostuin toden teolla. Kaikki aineksetkin löytyivät valmiiksi kotoa! Mikäpä sen parempaa. Pyykkietikkaa saa toki ostaa valmiina kaupasta monila eri tuotemerkeillä, mutta sen tekeminen itse on kuitenkin todella helppoa. Ilman huuteluainetta kuitenkin pyykki sähköistyy helposti ja esim. pyyhkeet jäävät koviksi ja tönköiksi. Itse tekemällä saa pyykkietikkaan myös mielituoksunsa. Pyykkietikka ei myöskään heikennä pyyhkeiden, rättien ja muiden kankaiden imukykyä. Pyykkietikka on myös ekologisempi vaihtoehto kun kemikaaleja sisältävät huuhteluaineet. Siis tekemään!
Ohjeita löytyy monenlaisia. Toiset käyttävät pelkkää etikkaa, ilman vettä. Minä kokeilin kuitenkin nyt laimennetulla etikalla alla olevalla ohjeella.
Tein litran ohjeella:
  • 8 dl väkiviinaetikkaa
  • 2 dl vettä
  • Tuoksuöljyä 15-20 tippaa halutusta tuoksun voimakkuudesta riippuen. Tämän voi jättää pois, jos haluaa tuoksuttoman version.
  • Sekoita ainekset keskenään ja laita pulloon.
  • Käytä 0,5 dl koneelliseen pyykkin huuhteluaineen sijasta
Pyykkietikka sopii laimennettuna myös yleissiivoukseen kodissa. Laimennussuhde litran pulloon 1 desilitra pyykkietikkaa ja loput vettä. Samalla saat sen ihanan lempituoksusi koko kotiin. Siivousta varten etikan voi laittaa vaikka tyhjään suihkupulloon, joten sen käyttö on helppoa. Tasot, peilit, ikkunat ym. Meillä kolmen koiran kanssa tulee kaikenlaisia sotkuja siivottavaksi välillä. Joskus kauan kauan sitten kehotettiin laittamaan etikkaa kun pentu pureskelee pöydänjalkoja, tai uroskoira merkkaa jonkun tietyn paikan.
Jokusen koneellisen testattuani tykkään! Pyykkiin ei tullut liian voimakasta tuoksua. Toki tuoksuöljyn määrää lisäämällä sekin onnistunee, mutta itse halusinkin mietoa tuoksua. Eikä siihen jää etikan hajua, mitä pelkäsin. Vaatteiden sähköistymistä tuntuu vähentävän yhtä lailla, kun huuhteluainekin. Samoin pyyhkeiden pehmeys on samaa luokkaa. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille