Ei tullutkaan sukkia, tuli säärystimet – Niina Laitisen Äitienpäiväsukka2019 mallilla


Olen ihaillut Taimitarhan Facebook -ryhmässä Niina Laitisen upeita luomuksia, joita tehdään KAL-projektina. KAL, eli Knitting ALong tarkoittaa yhdessä neulomista. Tällä kertaa kyseessä oli äitienpäiväsukka. Ohjetta julkaistiin aina aamuisin pätkä. sen pituus vaihteli, mutta alle 10 kerrosta oli päivän osuus. Tarkoitus oli tehdä kahta sukkaa yhtä aikaa, joko kaksilla puikoilla tai pitkällä pyöröpuikolla looppaamalla.

Kerrankin rohkaistuin aloittamaan tämän projektin. Pelkäsin, etteivät taitoni riitä. Monesti näissä on ollut myös kuvioneuleita, ja minun paksut pohkeeni vaatisivat ohjeen muokkaamista niin paljon, että aivoni nyrjähtäisivät. Tässä oli selvästi sanottu etukäteen, mihin puikoille silmukat lisätään.
Mutta niinhän siinä kävi, kun pelkäsinkin. Työ haittasi harrastustoimintaa, enkä ehtinyt tehdä joka päivä. Mutta ilokseni huomasin kuitenkin osaavani, vaikka heti alussa pitikin googletella langankiertoja. Taimitarhan Facebook-ryhmä osoittautui todella hyväksi tietopankiksi. Kun sadat ihmiset tekevät samaa ohjetta yhtä aikaa, niin yleensä jokaisen ihmetyksen aiheeseen oli jo joku kysynyt, ja toinen vastannut.

Ryhmästä löytyy myös aiempien KAL-projektien ohjeet. Kaikki ovat siellä ilmaiseksi luettavissa.
Taimitarha -facebookryhmään: Klikkaa tästä. Ohjeet löytyvät myös Niina Laitinen Designs Facebook-sivulta: klikkaa tästä. Jälkimäinen ei ole ryhmä, joten sinun ei ole pakko liittyä ryhmään.

Minun versioni ohjeesta oli tällainen:

Lanka: Novita Aapo, joka vastaa 7-veljestä, mutta on kierrätysvillasta tehtyä
Puikot ohjeen mukaiset 3,5 mm.

Nina Laitinen sanoi alussa, että puikoille 1 alkuun ja 4 loppuun voi lisätä silmukoita. Tämän jouduin tekemään arviosta, kun hätäisenä en malttanut odotella keskusteluja määrästä.
Minä lisäsin yhteensä 10 silmukkaa (5+5). Neuloin niillä koko ajan oikeaa. Olisi jälkikäteen ajateltuna voinut tehdä jotain kivempaakin, mutta en uskaltanut soveltaa. Ohjeesta kun ei tiennyt etukäteen minkä näköistä tästä tulee.

Tein muutoin ohjeen mukaisesti varren osuuden, eli kerrokset 1-99. Viimeinen päivä ohjeen mukaan oli 30.4. Sen jälkeen muut alkoivat tekemään kantapäätä, mutta minä sovelsin malliin istuvaksi ”resorin”:

10 kerrosta

*1 oikein takareunasta, 1 nurin* toista työn keskelle asti. Tee 2.puikoin viimein ja 3.puikon ensimmäinen silmukka nurin. Sitten taas *1 oikein takareunasta, 1 nurin* toista kerros loppuun. Kerroksen viimeinen silmukka on myös takareunasta oikein. Työn molemmille puolille tulee siis 2 samaa silmukkaa.

Koska pohkeeni(kaan) eivät ole missään mallimitoissa, vaan ovat kovin laajauloitteiset, olisi silmukoita voinut olla säärystimissä vielä enemmän. Nyt ne kyllä menevät jalkaan, mutta ei paksun lahkeen päälle. Oikein hyvät kuitenkin käytettäväksi sukkahousujen päällä. Minulla on pitkä talvitakki, ja kun käytän hametta, nilkathan siinä jäätyvät. Siihen nämä ovat juuri passelit.

Huomioitani KAL-projektista:

Mukana pysyminen vaatii aikaa neuloa joka päivä sen päivän ohje kahteen sukkaan. Minä en ole kovin nopea neulomaan, joten palmikot veivät aikaa. Jos illassa on neulomiseen se tunti maksimissaan, niin se ei ihan aina meinannut riittää. Sitten kun joku päivä jäi välistä, olikin kirimistä.
Ohje oli todella hyvin tehty. Se oli helppolukuinen ja mikä tärkeintä, se oli kerralla oikein. Ryhmässä sai tosi hyvin vinkkejä ja apua, jos joku kohta tuntui vaikealta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Lumiharso -tuubihuivi, helppo ja nopea