Käsityömatka Tallinnaan oli pettymys!

Tallinnan käsityöreissun ostokset. Ei tullut kallista reissua. Nämäkin kaikki löytyi Karnaluksista. Muualta en mitään löytänytkään.
Sain ilmaisen risteilylahjakortin, ja siitähän se ideointi sitten lähtikin. Erilaisissa käsityöryhmissä Facebookissa on kovasti hehkutettu muutamien paikkojen tarjontaa, ja kun omalla kylällä nykyään saatavuus on kovinkin suppeaa niin ajatushan houkutti. Etsin etukäteen noiden ryhmien lisäksi tietoa Googlella, ja useita eri blogikirjoituksia löytyikin. Ajatuksena oli löytää ainakin puikkoja, virkkuukoukkuja, lankoja huiveihin, puuvilla ja bambulankoja kesävirkkauksiin ja kankaista napakkaa trikoota mekkoihin, mammalle villakangasta, ulkoilukankaita ja paitapuserokankaita.

Näiden perusteella matkaohjelma muodostui tällaiseksi:

 • 7:19-8:40 juna Kouvola-Helsinki
 • ratikalla Katajanokan terminaalille
 • 10:15 brunssi laivalla
 • 10:30-13:00 Helsinki-Tallinna M/S Viking XPRS
 • Taksilla terminaalilta Karnaluksiin
 • Abakhan -kangaskauppa
 • Löng & Löngast – lankakauppa
 • Kangadzungel XXL -kangaskauppa
 • Terminaalille (A-terminaali)
 • 17:00-19:30 Tallinna-Helsinki M/S Viking XPRS
 • siirtyminen 5 ratikalla terminaalilta rautatieasemalle
 • 20:19-21:41 juna Helsinki-Kouvola
Junamatka sujui ihan normaalisti, ei montaa minuuttia myöhässäkään. Katajanokalle menimme 4 ratikalla, ja jäimme pois vanhan vankilan kohdalla, kun siinä nurkilla on tullut joskus hetki asusteltua. Kävelimme terminaalille. Olimme melko ajoissa, joten lähtöselvitystiskillä ei tarvinnut jonotella. Aulassa saimme istuskella hetken, ennen laivaan pääsyä. Laivaan meno nyt on aina samanlaista jonossa marssia. Laivassa menimme suoraan buffettiin, johon olin etukäteen varannut meille brunssin. Brunssi oli kyllä monipuolinen ja maittava. Tuli syötyä niin paljon, ettei vielä illallakaan ollut nälkä. Loppuaika olikin sitten kävelyä ja ajan kulutusta.
Kun maissa oloon on varattu niin vähän aikaan päätimme mennä suoraan taksilla. Ja lämpö oli ulkona noin 25 astetta. Olin lukenut jostain, että keltaiset Tallink Takson taksit ovat luotettavia. Terminaalin edessä oli paljon takseja mistä valita, ja näitä keltaisiakin oli tarjolla. Hyppäsimme sellaiseen. Ei tarvinnut osoitetta kertoa, niin paljon Karnaluksissa käy suomalaisia. Taksimatka maksoi noin 8 euroa.

Karnaluks, osoitteessa K.A.Hermanni 1 C oli ensimmäinen kohteemme

Olin lukenut tämän olevan kolmikerroksinen käsityöihmisen taivas. Olin etukäteen tehnyt heidän nettisivujensa perusteella vähän listaa, mitä haluaisin löytää. Täällä kyllä saisi menemään koko päivän, jos joka hyllyn katselisi läpi. Kauppa näyttää päälle päin kun kerrostaloon tai toimistorakennukseen menisi, mutta lappu ovenpielessä paljastaa paikan oikeaksi. Raput ylös ja ovikelloa soittamalla pääsee sisälle. Maksuton narikka löytyy heti oven vierestä ja asiakasvessakin on sitten olemassa kun pidempään shoppailee.
Olin lukenut tämän olevan kolmikerroksinen käsityöihmisen taivas. Olin etukäteen tehnyt heidän nettisivujensa perusteella vähän listaa, mitä haluaisin löytää. Täällä kyllä saisi menemään koko päivän, jos joka hyllyn katselisi läpi. Kauppa näyttää päälle päin kun kerrostaloon tai toimistorakennukseen menisi, mutta lappu ovenpielessä paljastaa paikan oikeaksi. Raput ylös ja ovikelloa soittamalla pääsee sisälle. Maksuton narikka löytyy heti oven vierestä ja asiakasvessakin on sitten olemassa kun pidempään shoppailee.
Nappeja. Varmasti löytyy jokaiseen työhön sopiva nappi!
Ensimmäisessä kerroksessa oli nappeja, solkia, kassin sankoja, kankaita, helmiä, korutarvikkeita ym. pikkutilpehööriä. Olin vailla kunnollista, tukevaa trikookangasta siistien mekkojen ompeluun. 

Kankaita on kyllä vaikka kuinka paljon, mutta minun makuuni liian ripokirjavia. Jos olisi etsimässä lastenvaatteisiin kankaita, niitä kyllä löytyisi hyvin. Etenkin puuvilloja lasten kuoseilla. Fleecekankaita löytyi edullisia paloja. Trikoissa hinnat pakalta olivat vähän kotimaan tasoa halvemmat, mutta pääosin olivat ohuita lerppanoita. Tai sitten tosiaan kaikenkirjavia. Olisin halunnut rauhallisempaa kuviota, kuten isompaa kukkakuosia tms. Ehkä olen vaan liian nirso.
Kankaita oli monta tällaista hyllyllistä lattiasta kattoon. Erityisesti puuvilla ja fleece-kankaita.
Toisessa kerroksessa on ompelukoneita, saumureita ym. joten siitä löytyi lähinnä ompelukoneen neuloja. Ne olivat edullisia ja pari pakettia HAX -neuloja lähti mukaan kun niitä aina tarvitsee.
Kolmas kerros on sitten vetoketjuja, lankoja, kuminauhoja, puikkoja ja koukkuja. Jako on hieman hassu, kun sukkapuikot ovat eri huoneessa kun taas pitkät ja pyöröpuikot sekä virkkuukoukut. Liekö tässä joku muutos tilojen suhteen juuri menossa. Olin etukäteen katsonut puikkoja ja koukkuja, mitä tarvitsen lisää. Tykkään käyttää KnitPron kulmikkaita cubics-puikkoja, kun ne pysyvät hyvin käsissä. Sormeni eivät tule niillä niin kipeiksi kun tavallisilla puikoilla. Pitkiä puikkoja kyllä netin mukaan piti olla 25 cm haluamiani kokoja, mutta mitään kokoja ei sitten löytynyt. Niitä ei pahemmin ollut pidempääkään mallia. Virkkuukoukuissakaan ei kaikkia löytynyt, mitä olin ajatellut. Sukkapuikot olivat hieman halvempia kun Suomessa, kun taas pyöröpuikot ja virkkuukoukut jopa edullisia. Vetoketjuja olisi ollut kyllä todella edullisesti, mutta kun ei juuri nyt ollut mitään ajatusta mihin tarvitsisin. Hankala ostaa valmiiksi, kun ei ole kankaan sävyä tiedossa. Hyllyissä oli paljon tyhjää, ilman koukkuja, joten se myös viittaisi jonkunlaiseen muutostyöhön. Ehkä puutteet selittyvät sillä.
Lankojahan kyllä on, jos ei etsi jotain tiettyä.
Lankoja olisin halunnut jotain kivoja värejä puuvillaa kesävirkkauksiin, bambua tai bambupuuvillaa sekä huivilankoja. Sukkalankoja nyt aina kuluu, jos löytyy kivoja. Novitaa en viitsi Tallinnasta asti kantaa kun asun samassa kaupungissa Novitan tehtaan (ja tehtaanmyymälän) kanssa. En myöskään halua edes huivilangaksi pelkkää akryyliä tai polyesteriä. Kolmas kriteerini oli se, että ostan mieluummin suomalaisesta liikkeestä jos saan samalla hinnalla. Olen siis liian valikoiva, sillä vaihtoehdot jäi kovin vähiin. Yksi kerä lähti matkaan, sekin tosin on akryyli, alpakka villa ja polyester Alize Fancy Alpaka. 350 g (850 m) jättikerä maksoi noin 10 €.

Abakhan -kangaskauppa, Tartu MNT 63 on samassa talossa kun Karnaluks, mutta kulman takana

Tästä oli kehuttu jossain, että palalaareista voi tehdä löytöjä ja pakaltakin hinnat ovat edullisempia kun kotimaassa. Niitä etsimiäni trikoita ei ollut tarjolla. Palakankaissa oli lähinnä lycraa, sifonkia ja lakanakankaan paksuista puuvillaa. 

Jos haluaa värillistä tylliä, niin sitä oli tarjolla monissa väreissä. Pakkahinnat eivät merkittävän paljon eronneet kotimaan Eurokankaasta. Vähän lankojakin täällä oli myynnissä. Etupäässä akryylilankoja.


Löng & Löngast, Tartu MNT 60 olisi ollut melkein vastapäätä

Meillä oli kuitenkin mennyt jo niin paljon aikaa, että jätimme sen sitten väliin ja suuntasimme kohti kovasti kehuttua kangaskauppaa. Sieltä oli sanottu löytyvän vaatetuskankaita todella edullisin hinnoin. Ajattelimme, että kankaiden leikkauksessa kuitenkin menee aikaa, joten kävelimme Tartu MNT:tä pitkin kohti kohdetta. Matkaa on noin 600 metriä kohti Stockmannia. Jälkikäteen kyllä harmittaa moinen valinta.

Kangadzungel XXL, Tartu MNT 35

Kangadzungel XXL alakerta
Kangaskauppa on kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on pakoilla normaalihintaisia, sekä alekankaita. Alennukset vaihtelevat, mutta pääosin näyttivät olevan -40-60%. Täältä ei kuitenkaan löytynyt kovin paljon ulkoiluvaatteisiin kankaita. Satiinityyppisiä mekkokankaita oli, kovin ripokirjavia värityksiä. Fleeceä ja verho/sisutuskankaita oli laajemmin tarjolla. Myös nappeja, vetoketjuja, solkia ja muuta pikkutarviketta oli melko paljonkin.Yläkerrassa kehuttiin olevan isot alennukset. Kyllähän siellä olikin. Kankaita oli poistopakkoja, pakan loppuja ja todella pieniä palakankaita. Jokunen solmussa keskenään oleva vetoketju, muutama ristipistopakkaus, ja vähän sitä sun tätä. Myös jotain laukkuja, vaatteita ja hiuskoristeita.


Sitten alkoi miettiminen, millä päästään takaisin terminaalille. Yli 25 asteen lämmössä kävely tuntui liian ylivoimaiselta haasteelta. Olisi voinut etukäteen selvittää joko a. lähimmän taksitolpan tai b. julkisen liikenteen. Enpäs kuitenkaan ollut näin fiksu. Lähdimme kävelemään Stockmanin ohi kohti Virukeskusta. Oletin, että sen luota voisi taksikin löytyä. Ja niinhän se oli. Siinähän oli keltainen taksi kun meitä odottamassa. Matka A-terminaalille maksoi noin 6 euroa.
Pääsimmekin jo suoraan laivaan. Ihanaa päästä kahville ja istumaan hetkeksi. Matkan aikana kävimme shoppailemassa Tax Freessa ja kulutimme aikaa lähinnä vaan käytävän penkillä istuen. Näillä ylimeno-laivoilla ei hirveästi aktiviteettia ole, jos ei halua istua baarissa. Hytti ja päiväunet olisi ollut fiksu ajatus!

Juosten junaan

Olimme ajatelleet, että ratikalla numero 5 pääsee näppärästi terminaalilta juna-asemalle. Teoriassa kyllä. Mutta kun emme olleet ihan ainoita, jotka olivat ajatelleet samoin. Meillä oli varattuna aikaa tähän vain 50 minuuttia laivan saapumisesta satamaan, sillä kyseessä oli illan viimeinen juna Kouvolaan. Ensimmäisestä ratikasta myöhästyimme, toiseen emme mahtuneet ja kolmas tulikin sitten jo niin myöhään, että rautatie-aseman pysäkiltä meillä oli 4 minuuttia aikaa siirtyä junaan. Juoksuksi sitten vaan kaikkine kimpsuineen ja kampsuineen. Aseman läpi juostessa ehti taululta lukea mikä raide. Meillä olisi ollut vaunu 6, mutta ei muuta kun heti ensimmäiseen vaunuun vaan, että olimme junan sisällä kun se lähti. Juna oli niin tyhjä, ettemme edes siirtyneet oikeaan vaunuun. Tämä juna joutui Pasilassa vähän odottelemaan, ja olimme noin vartin aikataulusta jäljessä. Kotiin päin mennessä sillä ei onneksi ollut niin väliä.
Aina ei shoppailureissut mene niin kun ajattelee, eikä aina löydy sitä mitä toivoisi. Ehkä makuni on erilainen kun paikallisilla, tai ehkä vaan olen liian valikoiva.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Tossuliinit - helpot ja nopeat neulotut tossut ohje 5 mm puikoille