Neulotut ja huovutetut kämmekkäät Pirtin Kehräämön Hahtuvasta


Kävin kesällä parikin kertaa Pirtin Kehräämön tehtaanmyymälässä Mikkelin Hiirolassa. Löysin nimittäin uudelleen tämän ihanan hahtuvan. Olen joskus aiemminkin tehnyt hahtuvasta lapaset (linkki ohjeeseen) ja tossut (linkki ohjeeseen), mutta jotenkin tämä oli vähän unohtunut. Johtuu ehkä siitä, ettei sitä saa täältä asuinseudulta. Toki Pirtin Kehräämön nettikaupasta saisi tilattua. Nyt kuitenkin taas innostuin näistä ihanista kiekoista! Ja mikä parasta, ne on 100% kotimaisen lampaan villasta tehty.
Toinen juttu, jota ei ole tullut tehtyä vuosiin on neulahuovutus. Koska omasta varastosta ei neuloja enää löytynyt, niin onneksi mamman kaappiin voi luottaa, ja sieltähän neuloja löytyikin. Idea syntyi, kun katselin noita päättelystä leikattuja langan pätkiä, että voisihan näistä jotain keksiä.

Kämmekkäät

Naisten koko (7-8)
Pirtin Kehräämön 2-säikeistä hahtuvakiekko yhteensä noin 60 g (turkoosi ja meleerattu harmaa)
Puikot 7 mm
Luo 40 silmukkaa ja jaa ne 4 puikolle (10 s per puikko)
Neulo 2 kerrosta helmineuletta turkoosilla:
  1. krs oikein,nurin
  2. krs nurin, oikein
Vaihda työhön meleerattu harmaa.
Kuvioneule:
  1. krs 2 o takareunasta yhteen, 2o, lk, 2o, lk, 2o, 2 oikein yhteen
  2. kaikki oikein
Toista kerroksia 1-2 yhteensä 20 kerroksen ajan.
Neulo 7 kerrosta koko ajan oikein ja tee sitten peukalon paikka. Neulo 1 puikon alussa 1 s oikein ,ja tee sitten 7 silmukkaa apulangalla (toisessa lapasessa 2. puikon lopussa 7 apulangalla, 1 oikein). Siirrä apulangalla neulotut silmukat takaisin puikolle ja neulo ne nyt hahtuvalla. Jatka 7 kerrosta oikein.
Vaihda työhön turkoosi hahtuva.
Toista kerrokset kuvioneuleen ohjeella kerrokset 1-2 yhteensä 3 kertaa ja tee viimeiseksi vielä kerros 1. Päättele silmukat.
Peukalo:
Pura apulanka pois ja poimi aukosta yhteensä 16 silmukkaa (14 + 2 reunoista). Neulo 5 kerrosta oikein ja päättele.

Huovutus pesukoneessa:
Laita koneeseen vähän muutakin pyykkiä, kuten pari pyyhettä. Älä täytä konetta liian täyteen. Huovuta tossut pesukoneessa. Koneissa on eroja, toisissa riittää 30 asteen ohjelma, toisissa 40 asteen. Jos pienemmällä ei huovu tarpeeksi, niin voit laittaa uudelleen isommalla lämpötilalla. Venyttele kämmekkäät muotoonsa käteen sopivaksi märkänä. En ole laittanut mitään muovipusseja kämmekkäiden sisälle, en ole koskaan saanut huopumaan kiinni tossuja tai lapasia. Voit kuitenkin varmistaa tämän ja laittaa sisälle muovipussin, jonka voi ommella kiinni muutamalla pitkällä pistolla esim. ompelukoneen langalla.
neulottu ja huovutettu kynsikäs, huovutettu lapanen

Neulahuovutus koristelu:
Asettele kämmekkäiden päälle hahtuvan pätkiä haluamaasi muotoon ja pistele huovutusneulalla ne kiinni. Itse käytän vanhan pesusienen palaa kappaleen sisällä, tämä helpottaa pistelyä ja sormissa on vähemmän reikiä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Helpot ja nopeat tossut - 2 mallia

Helpot ja nopeat tossuliinit

Lumiharso -tuubihuivi, helppo ja nopea